realitní makléřka pro Prahu a Mladou Boleslav

Jak číst ve výpisu z katastru nemovitostí

Jaké má výpis z katastru nemovitostí části

List vlastnictví se člení na záhlaví a 7 částí: A, B, B1, C, D, E, F.

V záhlaví jsou uvedeny údaje o datu, hodině a minutě, ke kterým výpis z katastru nemovitostí prokazuje stav evidovaný v katastru, údaje o okresu, obci a katastrálním území, číslo listu vlastnictví a informace o druhu číslování parcel.
Pod´me se podívat na každou část podrobně.

Část A: vlastníci
V části A jsou uvedeny údaje o vlastníkovi či spoluvlastnících. Najdeme tu jméno a příjmení, akademické tituly nebo název vlastníka, adresu trvalého bydliště nebo sídla, popřípadě označení společného jmění manželů zkratkou SJM a údaje o obou partnerech, a také identifikátor vlastníka, což je rodné číslo nebo IČ.

Část B: o nemovitosti
V části označené písmenem B najdeme veškeré identifikační údaje o nemovitosti.
U pozemků jsou to parcelní čísla, výměra v metrech čtverečních nebo hektarech a druh, např. zastavěná plocha a nádvoří, a také způsob jejich využití a případné způsoby ochrany, např. chráněná krajinná oblast.
U budov se uvádí typ budovy, číslo popisné a část obce, způsob využití budovy, dále způsob její ochrany, tedy například památkově chráněno, a údaj o tom, na jaké parcele je budova postavena.
V případě bytových domů lze najít údaje k jednotkám (bytové jednotky, garáže a nebytové prostory).
Další části C aD jsou velmi důležité protože pojednávájí o omezeních na nemovitosti


Část C: zástavy
Tady zjistíme, zda je či není nemovitost zatížena zástavním nebo podzástavním právem, věcným břemenem, případně právem předkupním.
Může jít ale jen o běžné věci, jako např. zajištění přístupu na vedlejší pozemek. Nebo naopak o velmi nepříjemné věci, jako je např. omezení dispozičních práv z titulu prohlášení konkurzu nebo soudem nařízené exekuce. V případě, že je předmětem koupě nemovitost, v jejíž prospěch bylo zřízeno věcné břemeno, údaj o tom bude vyznačen v části B1 listu vlastnictví.

Část D: plomby
V části D mohou být zaznamenány další informace, např. poznámky, zda neexistují nějaké nejasnosti ohledně vlastnictví nemovitosti, zda nemovitost není předmětem sporu u soudu atd.
Pokud v této části najdeme tzv. plombu (označuje se písmenem P) znamená to, že s nemovitostí právě probíhá nějaká změna a je na místě zbystřit.
Takový záznam může znamenat mj,. že prodávající již nemovitost jednou prodal nebo si třeba půjčil peníze a k nemovitosti zřídil zástavní právo. Vyznačená plomba ale v žádném případě sama o sobě neznamená, že vlastník je omezen v nakládání s nemovitostí.

Část E: listiny
V části E jsou vedeny údaje o listinách, které byly podkladem k zápisu vzniku nebo změny vlastnického práva, tedy především nabývací tituly. Tady můžeme zjistit, jak a kdy prodávající nemovitost nabyl do svého vlastnictví. Tedy jestli ji získal např. darem či koupí.

Část F: bonita
Část F je vyhrazena pro případné uvedení vztahu bonitovaných půdně ekologických jednotek k parcelám.
Na konci výpisu z katastru nemovitostí jsou uvedeny informace o řízení, kterými jsou dotčeny právní vztahy k nemovitostem. Listiny k plombám, číslo jednací, název katastrálního úřadu nebo pracoviště, datum a čas, kdy byl výpis vyhotoven, a rovněž jméno, příjmení a podpis vyhotovitele výpisu. Nesmí chybět razítko!



Jak číst ve výpisu z katastru nemovitostí
Průměrný věk kupujících nemovitosti poroste
21.10.2021
Odebírejte nové články
Odebírejte nové články
z mého blogu!

Pravidelně pro vás připravuji aktuality ze světa realit a články o všem, co by vás mohlo o prodeji, koupi a investování do nemovitostí zajímat. V mém blogu zároveň najdete odpovědi na nejčastěji kladené dotazy mých klientů.



Stisknutím tlačítka "Odebírat články", souhlasíte se zpracováním osobní data

×

Chráníme Vaše soukromí

Naše společnost používá soubory cookies, které nám pomáhají zlepšovat funkčnost stránek a zajištují, aby naše stránky fungovaly bezpečně, neustále se zlepšovaly a přizpůsobovaly vaše vyhledávání. Díky nim dokážeme lépe nabídnout obsah, který pro vás může být zajímavý a užitečný. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využíváním všech cookies.
Více informací
ROZUMÍM   ZAMÍTNOUT