realitní makléřka pro Prahu a Mladou Boleslav

ČNB zpřísní pravidla poskytování hypoték

Česká národní banka (ČNB) na čtvrtečním jednání bankovní rady stanovila nové limity pro poskytování hypoték, které budou platit od dubna 2022.

Poměr výše hypotéky a hodnoty nemovitosti (LTV) se sníží na 80 procent, opět se zavede i maximální podíl splátky na měsíčním příjmu.

ČNB opět zavede i hranici maximálního možného zadlužení žadatele o hypotéku.

Limit ukazatele DTI (Debt to Income), tedy celkový dluh žadatele vyjádřený v násobcích jeho čistého ročního příjmu, bude od dubna 8,5.

Limit ukazatele DSTI (Debt Service to Income), tedy poměr mezi celkovou výší měsíčních splátek dluhu žadatele o úvěr a jeho čistým měsíčním příjmem, bude 45 procent.

Limity DTI i DSTI centrální banka přestala loni aplikovat. Pro žadatele o hypotéku mladší 36 let budou podmínky mírnější.

Zdroj: idnes.cz

ČNB zpřísní pravidla poskytování hypoték
Kupujete nemovitost ?Jak a kde úschovat kupní cenu?
04.11.2020
Odebírejte nové články
Odebírejte nové články
z mého blogu!

Pravidelně pro vás připravuji aktuality ze světa realit a články o všem, co by vás mohlo o prodeji, koupi a investování do nemovitostí zajímat. V mém blogu zároveň najdete odpovědi na nejčastěji kladené dotazy mých klientů.



Stisknutím tlačítka "Odebírat články", souhlasíte se zpracováním osobní data

×

Chráníme Vaše soukromí

Naše společnost používá soubory cookies, které nám pomáhají zlepšovat funkčnost stránek a zajištují, aby naše stránky fungovaly bezpečně, neustále se zlepšovaly a přizpůsobovaly vaše vyhledávání. Díky nim dokážeme lépe nabídnout obsah, který pro vás může být zajímavý a užitečný. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využíváním všech cookies.
Více informací
ROZUMÍM   ZAMÍTNOUT